Zacht water

blue-line

Dagelijks komen we in aanraking met water. We gebruiken water om ons te wassen en te koken. Water doorstroomt onze woningen. Voor talloze industrieën is water de eerste grondstof. De ondergrondse watervoorraden worden gezuiverd en bezorgen ons een goede drinkbare kwaliteit. Dit water bevat echter vaak erg veel kalk.

De zon verdampt het water uit rivieren, meren en oceanen, planten en bomen. Deze waterdamp vormt wolken die neerslaan onder vorm van regen, hagel of sneeuw.

Een deel van deze neerslag sijpelt in de bodem en wordt hard na doorstroming van kalkhoudende gesteenten.

De ontharding

blue-line

De ontharding of het wegnemen van het kalk uit het water biedt talrijke voordelen. Onthard water is zacht voor de huid en het haar, en voor alle toestellen en leidingen waar water doorstroomt. Zacht water geeft persoonlijk comfort en zet een punt achter de aankalking van elke installatie, in het bijzonder installaties voor warm water.

Confort

blue-line

Ons water mag dan helder lijken, toch bevat het vaak veel kalk. Zo wordt het water hard voor onze huid en onze haren. Het wasgoed voelt ruw aan en de vaat verliest zijn glans.

De waterontharders van Durlem bieden u comfort op alle vlakken: zacht wasgoed, schitterende vaat, zachte huid en zijdezacht haar. De ontharder brengt comfort in uw leven. Zacht water zorgt voor een zachte was, een schitterende vaat, een soepele huid en zijdezacht haar.

BESCHERMING

blue-line

Elke dag stromen er liters water door onze leidingen en elektrische huishoudapparaten. Als dat water hard is, krijgen we al snel problemen met kalkafzetting. Gevolg: het debiet in de installatie daalt, kranen beginnen te lekken, weerstanden zitten vol kalkaanslag …

De waterontharders van Durlem beschermen uw sanitair systeem, van meter tot kraan. De levensduur van uw elektrische huishoudapparaten die warm water verbruiken stijgt en uw leidingen blijven in goede staat. De ontharder beschermt uw volledige sanitaire installatie, van watermeter tot kraan.

Toestellen vervangen:

Met onthard water blijven douchekoppen duurzaam schoon en raken er geen gaatjes verstopt. Kranen die met onthard water werken, bleven de hele tijd van het onderzoek perfect functioneren, net als op de dag dat ze voor het eerst werden gebruikt. Douchekoppen die met niet-onthard water werkten, verloren in minder dan 18 maanden tot 75% van hun initieel debietvermogen. Kranen die met niet-onthard water werkten, konden het debietvermogen van 5 liter per minuut niet aanhouden omwille van de kalkneerslag op de filtertjes. De filtertjes van kranen die met niet-onthard water werkten, waren na 19 testdagen nagenoeg volledig verstopt. Tijdens het onderzoek lieten we vaatwasmachines en wasmachines 30 dagen lang draaien waarbij 240 programma’s volledig werden afgewerkt. Een deel met onthard water en een ander gedeelte met niet-onthard water. Bij toestellen die met onthard water werkten, werden nagenoeg geen sporen van kalkneerslag gevonden. Zoals vermeld in het verslag: de toestellen zagen er, na er met een doek over te hebben gewreven, als nieuw uit. Toestellen die met niet-onthard water werkten, dienden schoon en vrij van kalksteen te worden gemaakt als gevolg van de neerslag en aantasting. Gemiddeld spendeert een gezin jaarlijks 200 € aan onderhoud en het vervangen van kraanwerk, leidingen en apparaten die met warm water werken. Met onthard water vragen kranen en leidingen geen onderhoud meer en moeten apparaten die met warm water werken niet zo snel meer worden vervangen. Dat alles is goed voor een jaarlijkse besparing van 200 €.   Bron: Aqua Belgica

BESPARING

blue-line

Het kalk die wordt afgezet op een verwarmingsweerstand is een niet-geleider. Met een kalkaanslag van 1 tot 2 cm, gaat 50 tot 90% energie verloren.

Met de waterontharders van Durlem vermijdt u een aanzienlijk rendementsverlies.

Gemiddeld verbruikt een Belgisch gezin 420 € zeepproducten per jaar: 186 € voor schoonmaak- en onderhoudsproducten en 234 € voor lichaamsverzorgingsproducten. Met een ontharder kan het totaalverbruik detergenten met de helft worden teruggedrongen. Goed voor een besparing van 210 €. De afwezigheid van kalk in het ontharde water heeft een belangrijke impact op de consumptie van detergenten, waarvan er heel wat minder worden verbruikt. Bovendien moeten er bij de was, de vaat en de schoonmaak geen verzachters, kalkverwijderaars en soortgelijke producten meer worden gebruikt. Het Batelle onderzoek heeft aangetoond dat om een vlek met koud onthard water te verwijderen de helft product volstaat om een gelijkaardig resultaat te verkrijgen als met niet-onthard water. Dankzij onthard water kan met andere woorden het detergentenverbruik worden gehalveerd en energie worden bespaard daar met lagere temperaturen eenzelfde wasresultaat wordt verkregen.

Bron: Aqua Belgica

MILIEU

blue-line

We gebruiken elke dag water om onze kleren te wassen en de vaat te doen. Als dat water een gemiddelde of zelfs hoge hardheid heeft, gaat 30 tot 50% van de gebruikte zepen en detergenten verloren door de hardheid van het water.

Met een Durlem-ontharder kunt u besparen op deze schoonmaak- en onderhoudsproducten.

De cijfers van het Nationaal Instituut voor de Statistieken tonen aan dat een gezin gemiddeld 419 € per jaar spendeert aan warm water. Dankzij het gebruik van een ontharder is er geen kalkneerslag meer in de huishoudelijke apparaten waarin warm water stroomt. Op die manier kan 15% of niet minder dan 63 € worden bespaard. Het Batelle onderzoek toont tevens aan dat er bij apparaten die water verwarmen of die met warm water werken geen rendementsverlies optreedt als ze op een ontharder zijn aangesloten. Er werd vastgesteld dat de opslagreservoirs van gasketels 15 jaar lang een optimaal rendement behouden. Met niet-onthard water loopt het rendement echter met 48% terug. Ook elektrische boilers gaan langer mee. Omdat er geen kalk meer in het water zit, kan die ook niet neerslaan in de boiler. Die neerslag heeft een negatieve impact op het rendement van boilers. Volgens het Batelle instituut wordt “de levensduur van het verwarmingselement van elektrische boilers die niet met onthard water werken, ingekort omwille van de kalkneerslag die de temperatuur van het element verhoogt”.   Bron: Aqua Belgica

Kleding

blue-line

Niet alleen stellen we een langere levensduur vast voor elektrische apparaten, maar ook kleding en linnengoed gaan langer mee wanneer wordt gewassen met onthard water. Wassen met onthard water voorkomt dat de kalk neerslaat op de vezels. Gezien een gezin jaarlijks gemiddeld 1.182 € spendeert aan kleding en huislinnen kan er 177 € worden bespaard (15%) op kleding alleen al omdat die niet onderhevig is aan vroegtijdige slijtage.   Bron: Aqua Belgica

Conclusie

blue-line

Besluit: Alom besparing

Wanneer al die afzonderlijke besparingen worden opgeteld, kan een gezin met onthard water tot 650 € per jaar besparen. Het lagere energie- en detergentenverbruik, evenals de lagere consumptie van kalkverwijderaars en zeep van de consument heeft tevens een positieve impact op het milieu. Bovendien hebben toestellen die met onthard water werken een langere levensduur en moeten ze dus minder snel worden vervangen. Bron: Aqua Belgica

CONTACTEER ONS

Om tijd te winnen is het aan te raden ons via e-mail te contacteren.

Niet leesbaar? Tekst wijzigen. captcha txt

Start typing and press Enter to search